Platform Economie en Arbeidsmarkt • Roosendaal •

Letterlijk milieuvriendelijk: kleine huisjes waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt. Misschien heeft u de demo-woning tegenover schouwburg De Kring al gezien? Een houten huis met veel glas en boomschors op de gevels. Een prijswinnende woning van Roosendaler Randy Riteco. Bouwbedrijf Aan de Stegge Roosendaal bouwt de duurzame woningen.  

Achter het ontwerp zit een sociale gedachte. Ontwerper Randy Riteco: “Alleenstaanden die lekker zitten te genieten in de tuin. Dat zie je eigenlijk nooit. Het zijn vaak de gezinnen die in het groen wonen, met een voor- en achtertuin. Maar onze samenleving telt steeds meer alleenstaanden. Zij worden vaak driehoog-achter gedwongen in een binnenruimte te leven.” Zo kwam Randy op het idee van groene hofjes met kleine houten huizen. “Prima geschikt voor alleenstaanden, van studenten tot ouderen. Vriendelijke woningen in het groen met veel licht, ruimte en lucht. Zo voorkom je eenzaamheid.”

Jaarlijkse bouwprijs
Afgelopen mei won de Roosendaler met zijn bedrijf Cubicco de Lighthouse Award 2017. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, project of organisatie die een bijzondere bijdrage levert aan de ontwikkeling van de bouwsector. De Cubicco-huizen zijn tot nu toe vooral buiten Nederland gebouwd. “Maar ook hier breken we nu door. Zo’n award helpt daar natuurlijk bij.”

 Hoogwaardig hout

Cubicco levert de huizen als een ‘bouwpakket’ aan. Bouwbedrijf Aan de Stegge zet de woningen in elkaar. Directeur/aannemer Bas Moens: “Veel mensen denken dan al meteen aan tijdelijke units. Dat is echt een verkeerd beeld. Cubicco-huizen zijn uitermate degelijk en stevig, gemaakt van hoogwaardig hout. Ze voldoen aan het permanent bouwbesluit. Vergeet niet dat ze ook in Noord-Amerika en de Caraïben worden gebouwd; streken met hurricanes en windhozen. Huizen daar moeten aan een zekere orkaan-rate voldoen.”

Aan de Stegge maakt bij het assembleren van de woningen gebruik van laaggeschoold personeel die niet per se een bouwachtergrond hebben.” Onder leiding van onze timmermannen zetten we de Cubicco-huizen met de hulp van werkzoekenden in elkaar. Een prima oplossing, zeker nu er een schreeuwend tekort aan bouwpersoneel is.”

Eigentijds
Op alle fronten past de Cubicco-woning bij de huidige tijd, zo stelt aannemer Moens. Hij somt op: “Het aantal alleenstaanden groeit sterk. Dat vraagt om passende woningen. En ook om een leefbare omgeving die eenzaamheid voorkomt. De roep om duurzame woningen groeit met de dag. Cubicco-huizen zijn gemaakt van circulair materiaal; dus niet van beton, staal of baksteen. En ook vanuit het perspectief van de arbeidsmarkt is de prefab woning van Cubicco een perfecte oplossing.”