Platform Economie en Arbeidsmarkt • Roosendaal •

Ondernemers voor ondernemers die van elkaar leren. In kleine en veilige vaste groepen uit diverse branches bespreken ze typische ondernemers-vragen, variërend van innovatie tot bedrijfsopvolging. Gedurende 1 jaar komen ze een keer per maand bij elkaar, bij toerbeurt op hun eigen bedrijfslocatie. Onder leiding van twee coaches gaan de gesprekken behoorlijk de diepte in. Je werkt aan de toekomst van je bedrijf doordat je actief strategisch wordt geprikkeld. “Het levert kippenvelmomenten op.”

Dit is in het kort Stratos. Op 27 september konden ondernemers hiermee kennismaken. De Gemeente Roosendaal had hiervoor ‘MKB-bedrijven met groeipotentie’ uitgenodigd. In totaal waren zo’n 25 ondernemers aanwezig bij de kennismaking.

Frisse blik
Eén van de aanwezigen was Ton van Tilburg, directeur van A. van Tilburg BV, een bedrijf met meerdere vestigingen in West-Brabant. Ton volgde de afgelopen 10 jaar 3 keer een Stratos Groep Hij is er uitermate enthousiast over. “Andere ondernemers die met een frisse blik reageren op vraagstukken van jouw bedrijf. Zij geven hun visie; dat levert zoveel informatie op waar je iets mee kunt.”

De ondernemers brengen en halen. “Om die wisselwerking gaat het. Vertrouwen is daarbij essentieel. Ik heb het nu een paar keer mee gemaakt: er ontstaat een speciale vertrouwensband. Een Stratos Groep blijft vaak voortbestaan.”

Volgens Ton leveren de bijeenkomsten soms echt kippenvelmomenten op. “Dan zie je dat een ondernemer werkelijk een belangrijk nieuw inzicht krijgt. Hij denkt alle opties doordacht te hebben en dan werpt de groep een verrassend nieuw licht op zijn vraagstuk. Een Eureka-moment.”

Reacties ondernemers
Hoe hebben de ondernemers de kennismaking op 27 september ervaren?
Enkele reacties:

Rinus Jongenelen van Jongenelen Las en Constructie:
“Het lijkt me zinnig. De bedoeling is mij duidelijk: samen met collega-ondernemers de diepte in. Dat moet je durven want je moet wel weten wie je voor je hebt. Dat is even aftasten. Ik zie het wel zitten.”

Jeanny van Loon van De Kort Trailer Service:
“De kennismaking was heel prettig. Ik wil graag leren van collega-ondernemers. Wat ik echt anders vind bij Stratos is dat er steeds 2 coaches bij de gesprekken aanwezig zijn. Dat geeft net die extra meerwaarde.”

Jeffrey Coppens van familiebedrijf Uitvaart Coppens:
“Op zich interessant. Mooi concept. Of het iets voor mij is, weet ik niet. Ik spreek al met heel veel ondernemers. Ik zoek meer naar concrete samenwerkingsmogelijkheden.”

Waarom organiseert Gemeente Roosendaal deze bijeenkomst?
Wethouder Hans Verbraak benadrukte in zijn welkomstwoord het belang van het MKB en familiebedrijven voor de economie van Roosendaal. “Zij zijn een belangrijke motor voor werk en inkomen. Dat is de basis. Bij de invulling van ons Economisch Actie Plan heeft de gemeenteraad nadrukkelijk gevraagd om ook acties te ondernemen om MKB en familiebedrijven te ondersteunen. Vandaar dat we de bedrijven deze kennismaking hebben aangeboden. We geloven in het concept dat ondernemers van ondernemers leren.”