Platform Economie en Arbeidsmarkt • Roosendaal •

Transport Logistic, de belangrijkste logistieke beurs ter wereld, vond medio mei plaats in München. West-Brabant was daar present met een gezamenlijke triple helix-stand. Oftewel een stand waarin ondernemers, onderwijs en overheid samen één regionaal logistiek gezicht lieten zien.

De beurs leverde een aantal interessante leads op maar volgens Hanneke Bruinsma, Programmamanager Logistiek bij REWIN, was dat niet het belangrijkste. “München was niet het doel, het was het middel om regionale samenwerking op gang te brengen. In totaal waren we aanwezig met 11 ondernemers, 3 onderwijsinstellingen en 6 gemeenten. Om goed voor de dag te komen als regio heb je een gemeenschappelijke propositie nodig. Zo is CONNECTED West-Brabant ontstaan. We hebben vijf maanden aan onze beursdeelname en het gezamenlijke verhaal gewerkt. Zo hebben we bijvoorbeeld een website opgetuigd met onder meer een duidelijk filmpje waarin we als regio één logistiek verhaal vertellen. Die concrete samenwerking vind ik het grootste succes van de beurs.”

Geen versnippering maar effectief samenwerken
Werd er in het verleden dan niet samengewerkt? “We hadden voorheen wel een Strategic Board en een stuurgroep Logistiek. Daar is veel overlegd en ook veel vastgelegd in documenten. Maar uiteindelijk werd er steeds niet doorgepakt. Effectief samenwerken tussen de 3 O’s, zoals nu met CONNECTED, is nooit eerder gelukt.”

De acties en projecten in het verleden stonden ook meer op zichzelf, zo stelt Hanneke. “Er zat te weinig samenhang in waardoor het ook voor overheden lastig was om in te haken met bijvoorbeeld een investeringsprogramma. We keren de hele aanpak nu om. Al langer werken we aan een meer programmatische aanpak voor de logistieke sector in West-Brabant. We stippelen een lijn uit en daar hangen we concrete acties aan. München is daarvan een goed voorbeeld.” Het opzetten van deze programmatische aanpak is de belangrijkste taak van Hanneke’s werk bij REWIN.

Landelijke top
Maar het was toch allemaal zo slecht niet wat er in het verleden gebeurde op logistiek gebied? West-Brabant is onlangs niet voor niets opnieuw verkozen tot Logistieke Hotspot nr. 1 van Nederland. “Dat is zeker zo. We zijn op logistiek gebied ijzersterk. Maar er zijn volop kansen om die positie verder te versterken. Dat is precies waar het logistieke programma en CONNECTED voor staat. West-Brabant is de landelijke top. Dat kunnen we nog veel beter profileren.”

Voor meer informatie CONNECTED West-Brabant: www.connected-westbrabant.nl
Hanneke Bruinsma
h.bruinsma@rewin.nl
06-51 134 260