Platform Economie en Arbeidsmarkt • Roosendaal •

De gemeente Roosendaal werkt sinds 2007 met een inwonerspanel dat zich vier keer per jaar buigt over onderwerpen die leven in de stad. Dat werkt zo goed dat Roosendaal nu start met een ondernemerspanel. Iets voor u?

Aan het inwonerspanel doen zo’n 1500 Roosendalers mee. Jaarlijks krijgen ze vier keer een vragenlijst met onderwerpen waar de gemeente beleid over maakt. Marij Quirijnen van de gemeente Roosendaal: “Dat gaat heel goed. We krijgen gemiddeld een respons van 50%.”

Gebeurt er ook iets met de inbreng van het panel? “Jazeker. Soms is dat heel praktisch. Zo hadden we bijvoorbeeld vragen gesteld over de sanitaire voorzieningen in de stad. Het resultaat is dat er nu een openbaar toilet bijkomt in de binnenstad. Maar denk bijvoorbeeld ook aan vragen over verhuis-en woonwensen. De antwoorden nemen we mee in de Woonvisie.”

Concreet meepraten over beleid
Eenzelfde aanpak heeft de gemeente nu voor ogen met het bedrijfsleven. Onlangs zijn zo’n 3000 ondernemers en managers voor een ondernemerspeiling aangeschreven. “Eén van de vragen is of ze belangstelling hebben om deel te nemen aan het ondernemerspanel. De bedoeling is dat ze hun mening geven over thema’s die voor ondernemers belangrijk zijn. Denk aan: ondernemersklimaat, parkmanagement, groenvoorziening, veiligheid en bereikbaarheid. Er heeft zich inmiddels al een aantal ondernemers aangemeld. Als gemeente willen we toch zeker een groep van 300 ondernemers bij elkaar krijgen. Een paar keer per jaar kunnen zij hun mening geven en ook tips en ideeën aanreiken.”

Modern bestuur
Volgens Marij Quirijnen hoort het helemaal bij deze tijd om burgers en bedrijven te betrekken bij het beleid. “Meer en meer faciliteert de gemeente de gebruikers van de stad. Was het vroeger de gewoonte dat de gemeente kant en klare plannen presenteerde. Nu zeggen we: inwoners, bedrijven en instellingen; wij helpen jullie met jullie ideeën. Samen zoeken we naar oplossingen. De gemeente nodigt burgers, bedrijven en instellingen steeds meer uit om zelf met initiatieven te komen en zelf aan de slag te gaan met de stad. Een nieuwe manier van werken, die de stad uiteindelijk dynamischer en duurzamer maakt.”

Meld u aan
Bent u ondernemer in Roosendaal en wilt u meedenken over onderwerpen als parkmanagement, ontwikkelingen in de binnenstad of voorzieningen voor uw gasten? Of vindt u dat er dringend iets gedaan moet worden aan de bereikbaarheid van de stad? Meldt u zich dan aan voor het ondernemerspanel. Een mailtje naar Marij Quirijnen is genoeg: m.quirijnen@roosendaal.nl