Platform Economie en Arbeidsmarkt • Roosendaal •

Ondernemen heeft veel kanten. Starters moeten dat nog ontdekken. Ervaren managers of oud-ondernemers kunnen daarbij prima helpen. StartersCentrum Roosendaal haakt daarop in en koppelt ervaren coaches aan starters. Zo is oud-directeur Jan van de Ven sinds een half jaar coach van Remco en Penny van TableTime.

Jan van de Ven (66) is gepensioneerd commercieel directeur van een golfkarton-producent. Toen het StartersCentrum hem vroeg om beginnende ondernemers te coachen, moest hij daar even over nadenken. “Aanvankelijk dacht ik: wat moet ik die mensen vertellen?’. Maar als je dan eenmaal begint, dan blijkt dat je zelf zoveel weet en zoveel hebt meegemaakt waarmee je beginners kunt helpen. Nu vind ik het ontzettend leuk.”

“Ik zorg voor focus en realiteitszin”
Jan kwam er als snel achter dat mensen die voor zichzelf beginnen precies weten wat ze willen maken of verkopen, maar nauwelijks stilstaan bij zaken als de financiële onderbouwing of de marketing-aanpak. “Met alleen kennis van je product red je het niet. ” Als voorbeeld noemt hij de kostprijsberekening. “Starters zijn zich financieel niet bewust van wat een product moet opbrengen. Dan vraag ik hen: ‘Wat is je uurloon?’ Vaak blijkt dat bedrag veel te laag. Ze houden bijvoorbeeld geen rekening met geld voor belasting, arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen.”

Klankbord
Remco herkent zich in dat beeld. Hij is samen met Penny eigenaar van TableTime. “Wij maken verschillende soorten meubels van geschaafd steigerhout. Van kasten tot tafels. Ik ben de meubelmaker, Penny het creatieve brein.” Toen ze met TableTime begonnen liepen ze tegen allerlei zaken aan. “De administratie, de kostprijs, hoe we onze regionale vindbaarheid kunnen vergroten… Op zo’n moment is het fijn om iemand te hebben die ervaring en kennis van zaken heeft; iemand die je vooruithelpt en bijstuurt.”

Jan over zijn rol: “Ik fungeer als klankbord en reik mogelijkheden aan. Maar niet dwingend of schoolmeesterachtig.” Remco: “Hij spiegelt; hij laat zien hoe we aan het werk zijn. Ik ben bijvoorbeeld iemand die alles tegelijk aanpakt en vervolgens overloopt. Het is prettig om daar met iemand zoals Jan over te sparren. Het schept duidelijkheid.”

Over het StartersCentrum
Het StartersCentrum Roosendaal heeft als doel om meer mensen in de regio een eigen onderneming te laten starten en die onderneming ook tot een succes te maken. Elke maand organiseert het StartersCentrum een informatieavond over het Starten van een onderneming. Daarnaast kunnen starters deelnemen aan workshops of gecoacht worden door ervaren ondernemers. Ook biedt StartersCentrum onderdak aan starters. Een mooi voorbeeld hiervan is de huisvesting van Remco en Penny aan de Leemstraat.

Wil je meer weten over wat het Starterscentrum voor jou kan betekenen? Kijk op www.starterscentrawestbrabant.nl.
Meer informatie over TableTime, vind je op www.tabletime.nl.