Platform Economie en Arbeidsmarkt • Roosendaal •

Een prijs voor ‘voortreffelijk ondernemerschap’: dát is de Roosendaal Business Award. Op maandag 21 november wordt deze prijs alweer voor de vierde keer uitgereikt aan succesvolle Roosendaalse ondernemers. Lees wat winnaars zeggen over de impact van de prijs.

De Roosendaal Business Award werd voor het eerst uitgereikt in 2013, blikt initiatiefnemer Corné Oosterbos terug. “Roosendaal kende tot dat moment, in tegenstelling tot andere gemeenten in de regio, geen ondernemersprijs. Dat kon niet, vond ik; ook een stad als Roosendaal hoort zijn ondernemers af en toe in het zonnetje te zetten. Zo ontstond het idee voor deze award: een beloning voor bedrijven die een bijdrage leveren aan de regio door innovatief en duurzaam te zijn, banen te scheppen, en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Een prijs vóór en dóór Roosendaalse ondernemers.”

Opsteker
In 2015 won Quality Inspection Services de Business Award voor grote bedrijven. Deze onderneming zet uiteenlopende innovatieve onderzoeksmethoden in om objecten te inspecteren op defecten en onvolkomenheden, vertelt oprichter Franc Buijsen. “Ik richtte Quality Inspection Services in 2008 op, en sindsdien zijn we sterk gegroeid. Dat heeft onder meer te maken met de inspectiemarkt; dankzij de steeds strengere regelgeving maakt die een enorme groei door. Nog altijd draaien we prima, en intussen zijn we overgenomen door een Amerikaanse multinational.” Het winnen van de Roosendaal Business Award was volgens Buijsen een enorme opsteker. “Het is gewoon een hele eer om die erkenning te krijgen, zeker ook omdat hij van collega-ondernemers komt. Je merkte het ook aan de reacties: zeker in die eerste week na de uitreiking kregen we enorm veel felicitaties. Trots en blij, dat waren we.”

Roodgloeiend
Dat geldt ook voor Coen van ’t Westeinde van NDF Special Light Products, ontwikkelaar en producent van uiteenlopende lichtoplossingen én winnaar van de Business Award 2015 voor kleine bedrijven. “Ook bij ons stond de telefoon in die eerste anderhalve week na de uitreiking roodgloeiend. Zelfs vanuit het buitenland kwamen de felicitaties. Ik merkte dat het winnen van de award ook iets deed met onze medewerkers: die waren echt trots op het feit dat ze bij het winnende bedrijf werken. Wat dat betreft werkte het heel motiverend.”

Teamverdienste
Directeur-eigenaar Diederik van der Heijden van Wely Optiek noemt het winnen van de City Award 2015 (een prijs voor bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de stad) een heel positieve ervaring”. “Het mooie was dat het personeel ons had ingeschreven voor de prijs, achter mijn rug om. Als je dan ook nog wint, voelt dat ook echt als een verdienste van het hele team.” Voor de editie 2016 trad Van der Heijden zélf toe tot de jury van de Roosendaal Business Award. ‘Mijn eerste – inmiddels overgenomen – voorstel was om bedrijven niet zichzelf, maar juist ándere Roosendaalse ondernemers te laten nomineren. Dan wint zo’n prijs nog meer aan kracht, is de gedachte.’

Groeiende dynamiek
Wethouder Hans Verbraak (Economische Zaken) toont zich verheugd over initiatieven als de Roosendaal Business Award. “De vraag naar grote percelen neemt weer toe, de binnenstad ondergaat momenteel op meerdere plekken een metamorfose, en de komst van een distributiecentrum van het formaat Primark gaat ongetwijfeld nog meer bezoekers naar Roosendaal trekken. Roosendaal staat kortom in de steigers, en het groeiende succes van de Roosendaal Business Award weerspiegelt die dynamiek.” Juryvoorzitter Chris Cornet (rayondirecteur bij ING Nederland) ziet ondertussen het financieringslandschap voor het MKB verbeteren. “Niet voor iets draagt ook ING de award een warm hart toe: een competitie als deze stimuleert de bedrijvigheid in de regio.”

Brede basis
Intussen heeft de prijs een behoorlijke naamsbekendheid opgebouwd in het Roosendaalse, constateert initiatiefnemer Corné Oosterbos. “Het is mooi om te zien hoe het niveau van de genomineerde bedrijven elk jaar weer wat hoger komt te liggen en hoe de veelzijdigheid van het Roosendaalse bedrijfsleven in de prijs weerspiegeld wordt. Uiteraard zijn we altijd op zoek naar potentiële winnaars. Ondernemers die nog twijfelen om een collega-ondernemer te nomineren, zou ik dan ook vooral willen oproepen om dat zeker wél te doen. Want een zo breed mogelijke basis voor deze prijs, daar profiteert uiteindelijk het héle Roosendaalse bedrijfsleven van.”

Meer weten over de Roosendaal Business Award? Kijk dan op www.roosendaalbusinessawards.nl